Avainhahmo tulee käsitteestä avainromaani, jossa tekijä puhuu fiktion kautta itsestään ja joka on läheistä sukua vielä suoremmalle autofiktion käsitteelle. Analyyttinen lukija ymmärtää Internet-keskusteluissa olevan kyseessä yhtaikaa fiktioista ja todellisista henkilöistä, avainhahmoista. Tämä voi auttaa kategorisoimaan sanottua ja esimerkiksi jäsentämään keskustelun merkitystä.
Stand-up-koomikko tai videopelistriimaaja ovat avainhahmoja. Kun heistä annetaan kritiikkiä, kritiikin esittäjä puhuu yhtä lailla hahmosta kuin todellisesta ihmisestä – valitettavasti kritiikki ei kuitenkaan usein jäsenny tämän lähtökohdan perusteella.
Eräässä videopelistriimissä jota seuraan vierailee säännöllisesti toisen striimaajan vaimo. Hänen vierailunsa jakavat fanit kahtia. Yhdet rakastavat, toiset vihaavat. Tyypillisessä keskustelussa muistutetaan nuivemmin suhtautuvia, että kyseessä on oikea, tavallinen ihminen, joka hyvyyttään haluaa vierailla rakastettunsa striimissä. Vastalauseeksi muotoillaan, että kyseessä on show ja kaikki show’hun ilmestyvät ovat tietoisesti riskin ottaneita hahmoja.
Avainhahmon käsitteessä molemmat väitteet ovat oikeassa. Julkisuudessa esiintyvät henkilöt ovat esittäjiään mutta myös esittäjän luomuksia, joilla pyritään vaikuttamaan yleisöön. Avainhahmo lihallistaa itsensä kautta eettisiä ja esteettisiä ajatuksia, joita pelkkä arkinen olemassaolo ei pysty välittämään.
0 thoughts on “Avainhahmo”