Sivu 48:
Seitsemäs luku on ensimmäinen merkki, että kirjan kerronta ei ole kronologista. Teos on siis mahdollista lukea ainakin kahdessa ja todennäköisesti useammassa eri järjestyksessä lävitse. Kirja unohtaa lukuihin jakamisen ennen puoliväliä ja luopuu jaksottamisesta lähes tyystin.
Yli-Juonikas on hyödyntänyt tekniikkaa pelillisemmin ja johdonmukaisemmin teoksessaan Neuromaani (2012). Kirjallisuushistorian tunnetuimpia esimerkkejä on argentiinalaisen Julio Cortazarin (1914–1984) teos Ruutuhyppelyä (1963), joka on julkaistu suomeksi Loki-Kirjoilta vuonna 2005.
Jatkosota-extrassa dilemma on viety pidemmälle. Varsinaista ohjetta käsitellä aineistoa ei ole. Kokonaisuus imitoi reaalimaailman informaatiokokemusta, jossa luettu kirjallisuus, journalismi, valeuutiset, sosiaalinen media, videot ja aivan kaikki muu sisältö asettuvat rinnakkain ihmisen maailmankuvaa muokkaavaksi massaksi.
”Tasavallan presidentti Eeli Sinistön kolme myllykirjettä” viittaa presidentti Urho Kekkosen (1900–1986) niin kutsuttuihin myllykirjeisiin, joiden avulla hän kommunikoi valtakunnan poliitikkojen, liike-elämän hahmojen ja kulttuurivaikuttajien kanssa ja joita julkaistiin myös kirjakokoelmina. Eeli Sinistö on nimellisesti viittaus tasavallan presidentti Sauli Niinistöön, mutta ennen kaikkea kierrätysromusta Villa Mehuksi kutsutun huvilan rakentaneeseen ITE-taiteilija Elis Sinistöön (1912–2004). Jatkosota-extran maailmassa Eeli Sinistö on ollut Suomen presidenttinä 1950-luvulta asti. Hänessä tiivistyy suomalaisten vahvan johtajan kaipuu, kekkosmainen muuttumattomuus, jota on pyritty sittemmin etsimään myös Niinistöstä.
”Puheenjohtaja Niinistö” ei mainitse erikseen etunimeä, mutta vaikuttaa olevan Jatkosota-extran maailman versio entisestä puolustusministeri Jussi Niinistöstä. Tosin Jussi Niinistö mainitaan koko nimeltään useissa yhteyksissä suoraan ja pelkkänä Niinistönä tullaan myöhemmin romaanissa kuvailemaan hahmoa, joka muistuttaa vihreiden entistä puheenjohtajaa ja ympäristöministeriä Ville Niinistöä (s. 1976). Kenties Yli-Juonikas tarkoittaa tällä kommentoida poliittisen uutisoinnin tapaa käyttää kolmesta eri poliitikosta samaa sukunimeä. Näin teos toisi esille myös keskimääräisen kansalaisen sekavan yleiskuvan politiikasta. Sauli Niinistö vaikuttaa tulleen korvatuksi Eeli Sinistö -avatarilla.
Robotti, myöhemmin romaanissa Mario Robotti, ei ole väännelmä vaan toisessa maailmansodassa palvelleen italialaisen kenraalin (1882–1955) nimi.
Nunzio, myöhemmin romaanissa Nunzio Siilasvuo, Siilasvuon suvussa on palvellut kaksi tunnettua kenraalin arvon saanutta sotilasta: isä Hjalmar Siilasvuo (alkup. Strömberg, 1892–1947) ja poika Ensio Siilasvuo (1922–2003), kumpikin palveli jatkosodassa. Etunimen Nunzio jakaa mafioso Nunzio Provenzanon (1923–1997) kanssa, mutta todennäköisemmin kyseessä on vain sanaleikki (en = nun).
Nännikäinen. Himo Nännikäinen on muun muassa aforistikko Lassi Kämärin (s. 1961) käyttämä pilkkanimi traditionalistiksi itseään kutsuvasta esseisti Timo Hännikäisestä, joka on herättänyt huomiota humalapäissään tekemillään harkitsemattomilla tempauksilla ja johon on epäsuorasti viitattu jo aiemmin teoksessa. Katso s. 42.
Kantorek on sotahullun opettajan nimi Erich Maria Remarquen (1898–1970) pasifistisessa romaanissa Länsirintamalta ei mitään uutta (1929). Koko nimi Erkki Kantorek saattaa olla yhdistelmä Erichiä ja Kantorekia tai viitata Erik ”Eeki” Mantereeseen (1949–2007) ja hänen esittämäänsä humoristiseen Viktor Kalborrek -hahmoon Hullujussi-yhtyeestä. Nimessä yhtäläisyyksiä sanaan “kantoraketti”.
”– – Ashtonin Nato-propagandan – –” Ashton Carter (s. 1954) oli Yhdysvaltain 44. presidentin, Barack Obaman (s. 1961), toisella kaudella Yhdysvaltain puolustusministeri.
”– – Ruhrin valimot – –” Ruhr on Saksan merkittävimpiä raskaan teollisuuden tuottaja-alueita, joka näytteli niin kummassakin maailmansodassa kuin kylmän sodan aikaan merkittävää taktista roolia.
Sivu 49:
14 Valittua Sanaa. Viittaus uusnatsien erääseen tunnuslauseeseen. Katso myös s. 46.
Jarawat ovat Intialle kuuluvalla Andamaanien saaristolla asuva alkuperäiskansa, joka on asunut muusta maailmasta verrattain eristyksissä näihin päiviin asti. Human Safari viittaa läntisiin elämysmatkoihin, joissa alkuperäisheimojen asukkaita käydään pällistelemässä tutustumismielessä vastoin heidän tahtoaan.
Patria on aiemmin ryvettynyt epämääräisisissä aseiden lahjuskaupoissa. Exoskeleton taas on nimitys hyönteiseläinten suojakuorille ja sillä tarkoitetaan sotilasyhteydessä spekulatiivista teknologiaa, eräänlaista huippukehittynyttä taistelijan suojapanssaria tai haarniskaa.
Maahantunkukriittistä käytetään kirjan maailmassa samassa mielessä kuin kirjan ulkopuolisessa todellisuudessa maahanmuuttokriittistä.
Sivu 50:
Hertta Kitmânin nimi yhdistää assosiatiivisesti kommunistisen poliitikko Hertta Kuusisen (1904–1974), englanninkielen sanan heart eli sydämen ja kitmânin, jolla tarkoitetaan vaikenemista islamin etujen mukaisesti. Siinä on sattumoisin myös yhtäläisyyksiä laulaja Eartha Kittin (1927–2008) nimen kanssa. Kristillisdemokraattisessa Kitmânissa on siis konservatiivisuudestaan huolimatta koko joukko romaanin valkoisten heteromiesten silmissä toiseuttavia elementtejä: emootiot, islam, naiseus, sosialismi, rodullistaminen.
Hide the pain Harold on tunnettu meemi:
Tvre kvlt viittaa muun muassa black metal -piireissä tunnettuun joskus tosissaan otettuun, joskus ironiseen toteamukseen musiikin ”aitoudesta”.
Keitäs kyyttö kahvia. Keitäs tyttö kahvia! (WSOY, 2013) on seksistisen hokeman lisäksi toimittaja Eveliina Talvitien (s. 1970) kirjoittama tietoteos naisten kokemasta kohtelusta poliittisen vallan huipulla. Siilasvuon toteamus on vielä erityisen loukkaava, sillä hän kutsuu Hertta Kitmâniä lehmäksi.
Sivu 51:
Ensimmäinen Elis Sinistön myllykirje on osoitettu Kari Vihapuheloiselle, nimi viittaa Timo Vihavaiseen (s. 1947), arvokonservatiiviseen Venäjän tutkijaan, jonka teoksiin kuuluu muun muassa Länsimaiden tuho (Otava, 2009).
Snovizdasta syntyvät assosiaatiot ovat KGB:n ja FSB:n käytössä ollut ja oleva hermomyrkky novitšok ja venäläinen konglomeraatti Sistema, joka omistaa muun muassa Venäjän suurimman teleoperaattorin.
Kristian Arje on edesmennyt valtakunnanjohtaja Pekka Siitoimen (1944–2003) apuri, joka kärsi alkoholiongelmasta.
Sivu 52:
Jenkem viittaa sitkeästi elävään ja jo 1990-luvun puolivälissä syntyneeseen urbaaniin nettilegendaan zambialaisten katulasten harrastamasta ulosteiden imppaamisesta.
Axicon-Avertis on yhtiö, joka mainitaan jo Neuromaanissa. Firman logo löytyy muun muassa Neuromaanin takakansiliepeestä.
EADS: European Aeronautic Defence and Space Company.
Barbuelis on nimitys wiccalaiselle talismaanille, joka auttaa kantajaansa pyrkimyksissä olla ”master of all arts and knowledge”.
Eeli Sinistön allekirjoitus on hyvin lähellä Elis Sinistön oikeaa allekirjoitusta.
Timo Soini, tuolloin vielä perussuomalaisten puheenjohtaja, mainitaan romaanissa ensimmäisen kerran omalla nimellään.
Finnsanity on muun muassa Itsenäisyyspuolueeseen kuuluneen Arhi Kuittisen blogin nimi.
Sivu 53:
Strasseristeilla viitataan natsismin vasemmistolaisen laidan liikehdintään, joka oli korostetun antikapitalistista osana sen antisemitismiä. Strasserismi joutui kansallissosialistien sisällä paitsioon ja jäi erikoishenkilöiden puuhasteluksi puolueen murhautettua liikehdinnälle nimen antaneista Strasserin veljeksistä toisen, Gregorin, pitkien puukkojen yössä vuonna 1934.
Sivu 54:
Nemine dissentiente = (lat.) vailla ristiriitaa.
Sivu 55:
Anele Noki. Anele on emote striimauspalvelu Twitchissä, jota käytetään oikeiston uuskielessä kuvaamaan islamiin tai terrorismiin liittyviä asioita. Myös Yli-Juonikkaan Valvoja-romaanista tuttu kaksi verbiä sisältävä ihmisen nimi.
Isolde. Isolde on toinen osapuoli keskiaikaisessa ritariromanssissa Tristan ja Isolde. Aiheesta on tehty kuuluisa Richard Wagnerin (1813–1883) ooppera (ensiesitys 1865). Isolde on ilmeisesti Noen vakoiluaikojen salanimi, jonka Sinistö osoittaa tuntevansa.
More solito = (lat.) tyypilliseen tapaan.
Aleksanteri-instituutti. Helsingin yliopiston alainen Venäjän, itäisen Euroopan ja Euraasian tutkimuskeskus.
Ansgarius Levä on henkilö jääkärieverstiluutnantti Lahja Aallon (myöh. Valakivi, 1892–1956) Karhumies Tarsa -propagandaromaaneissa (1940–1941). Katso myös s. 116.
Sivu 56:
”Andrzej Tsekatilo, Platon Aliev, Marius Erzinkjan.” Andrei Tšikatilo (1936–1994, kuvassa) oli venäläinen sarjamurhaaja. Platon Alievin yhtäläisyyttä en ole löytänyt. Tosin Ilham Aliev (s. 1961) on vuodesta 2003 vallassa ollut Azerbaidzhanin diktaattori. Suren Erzinkjan (1881–1963) oli Suomen kautta länteen vuonna 1930 hypännyt venäläinen diplomaatti. Toinen mahdollinen yhteys nimien välillä on, että alevismi on islamistinen mystinen suuntaus, joka on erityisen voimallista Erzincanin kaupungissa Turkissa.
”– – ainakin Kemissä nanoakkuja ja laboratoriolaitteistoja valmistava Neuropositron – –” Neuropositron mainitaan niin Neuromaanissa kuin Neljä ratsastajaa -sarjassa. Kyseessä on romaanien kulissien takana hääräävä uhkaava yritys, jonka palveluksessa vaikuttaa olevan keinoja kaihtamattomia hämäräveikkoja. Nanoakut taas ovat vielä tässä vaiheessa meidän maailmassamme tulevaisuuden teknologiaa, jonka mahdollisuuksia vasta selvitellään. Neuropositron on siis todellinen edelläkävijä… Neuropositronin taustalla on nanoakkuteknologiaan perustuvaa huijausta yrittänyt Europositron ja sen omistaja Rainer Partanen (s. 1939), joka on esikuva Yli-Juonikkaan teosten uhkaavalle Kai Parantaiselle.
”Moskovassa Kristus Vapahtajan katedraaliin hyökännyt anarkistiryhmähän – –” Tällä viitataan Pussy Riot -nimiseen feministiseen punk-kollektiiviin.
Sivu 57:
Sinistön luettelemat nimet ovat kaikki Pekka Siitoimen kavereita ja suomalaisen äärioikeiston B-sarjalaisia. Olavi Koskela (s. 1954) oli Siitoimen oikea käsi. Arje on mainittu jo aiemmin. Väinö Kuisma (s. 1961) on tunnettu äärioikeistolainen poliitikko. Aalto ei siis viittaa aiemmin mainittuun Lahja Aaltoon vaan Kai Michael Aaltoon, joka johti Suomen kansallisrintamaa ja yritti vuonna 1986 kaapata Oulussa lentokoneen toverinsa Markku Järvenpään kanssa.