Valoa ja mustetta

Kirjallisuusblogi

Menu
  • Blogi
  • Mediaalinen maailma
  • Jatkosota-extra-extra
  • Kuukauden soittolista
  • Tietoja
Menu

No Matter How I Look At It, It’s You Guys’ Fault I’m Not Popular!

Posted on 06.12.201823.09.2024 by kangasvalo
Kolmannentoista osan kansi.

No Matter How I Look At It, It’s You Guys’ Fault I’m Not Popular! (fanien keskuudessa lyhennettynä Watamote) on Nico Tanigawan vuodesta 2011 ilmestynyt shônen-manga.

Nico Tanigawan nimeen kätkeytyy kaksi nimetöntä taiteilijaa, miespuolinen käsikirjoittaja ja naispuolinen piirtäjä.

Minua viehättää slice of life -tyylinen manga, joka välttää genren romanttisimmat käänteet. Klassinen esimerkki tästä on Azumanga Daioh, joka on Watamoten selvä esikuva.

Keskushahmojen kukkaan puhkeava mielenkiinto vastakkaista tai samaa sukupuolta kohtaan on mukana, mutta Watamoten keskiössä on ystävyys.

Manga alkaa komediallisena. Tomoko Kuroki on lukion ensimmäisellä luokalla ja yksinäinen. Hän on todellinen nolojen tilanteiden nainen, joka nielee ylpeytensä kerta toisensa jälkeen.

Ongelmiin Tomokon vievät sosiaalinen osaamattomuus, mukaan lukien omituinen huumorintaju, ja itse aiheutettu marginalisoituminen.

Hänen huonoin puolensa on aina pahimman olettaminen muista ihmisistä. Hän on myös pakkomielteisen kiinnostunut seksistä ja viettää päivänsä videopelaten.

Watamote on shônenia, nuorten poikien mangaa, joten siinä on paikoin outoja käsityksiä tyttöjen, tai kenen tahansa, seksuaalisuudesta. Kullihuumoria viljellään välillä huvittavasti, välillä rasittavasti. Tämän heikkous on sarjakuvan edetessä onneksi yhä helpompi sivuuttaa.

Tomokoa ei koulukiusata, mutta hän on näkymätön lapsi, joka kuvittelee muiden ihmisten ajatukset moninverroin ahdistavammiksi kuin ne ovat. Hänellä on yksi ainoa ystävä, Yû, joka käy toista lukiota.

Sarjakuvan alku on sameissa vesissä uivaa cringe-huumoria ja ahdistavien sosiaalisten tilanteiden tulitusta, jossa änkyttävä ja mumiseva Tomoko-parka taistelee tiensä lävitse lukion ensimmäisen luokan.

Hän haluaa epätoivoisesti olla suositumpi valehdellen (huonosti) peittääkseen sen, mitä pitää itsessään säälittävänä. Jopa hänen vuotta nuorempi pikkuveljensä, Tomoki, ja juuri yläasteelle päässyt nuorempi serkkunsa, Kii, pitävät häntä epäonnistujana.

Sarjakuva kasvaa todella hitaasti. Ensimmäisten osien aikana mietin, tapahtuuko teoksessa minkäänlaista kehitystä. Tomokon ahdistusta käydään lävitse pikkutarkasti.

Voitot tulevat ensin vaivihkaa, sitten kasautuvat ryminällä. Lukijoiden kasvaessa teemoista tulee yhä vakavampia. Yksinäiselle ilmestyy ensin yksi kaveri, sitten toinen. Lopulta sarjassa on muutaman keskushahmon sijasta kokonainen ystävien joukko, joiden väliset ihmissuhteet nousevat sarjan keskiöön.

Kovis Masaki Yoshida, kaikkien kaveri Mako Tanaka, hiljainen Yuri Tamura ja friikki Tomoko Kuroki nousevat sarjan edetessä ystäväjoukon ytimeksi. Sarjan piirrosjälki ei ole kovin kaunista, mutta se välittää hahmojen tunteet.

Tomoko huomaa olevansa haluttua seuraa. Sosiaalinen elämä räjähtää, jokaiselle on yritettävä olla mieliksi, mikä on tunteiden ristiaallokossa kamppailevien kavereiden kanssa hankalaa.

Tomokosta aletaan pitää eri syistä. Introvertti Yuri Tamura näkee Tomokossa sielunsisaren ja on mustasukkainen. Hina Nemoto ottaa Tomokon kilpailijakseen ja esikuvakseen yrittäessään uskaltaa olla enemmän oma itsensä. Emiri Uchi on ihastunut Tomokoon.

Navanalusvitsit vähenevät, Tomoko aikuistuu ja väsyy vanhoihin juttuihin, alkaa pukeutua toisin, lakkaa epäröimästä sanojaan, alkaa kiinnittää huomiota elämän hyviin asioihin, käy ulkona kavereiden kanssa, sanoo julkisesti ääneen haluavansa poikaystävän. Elämä etenee, pian tytöillä on edessään yliopisto.

Sarjakuvan edessä oleva päätös on luultavasti Tomokon pääsy haluamaansa yliopistoon. Tämä on aikuistumisen merkki, johon myös Azumanga Daioh päättyy. Hahmot ovat ehtineet hankkia koulu- ja kesämuistoja, joita helliä, kun elämä muuttuu arjeksi. Lukija voi itkeä heidän kanssaan hymyn lävitse. Haihtuvi nuoruus niin kuin vierivä virta, ja niin edelleen.

Japanilaisten nuorisotarinoiden viehätys ei ehkä sosiaalisen median ja jatkuvan tavoitettavuuden aikoina välity. Ohikiitävyyden kauneus on kertomusten ydinmehua.

Nuoruus tulee osin vietettyä seurassa, jota kaipaa siksi, ettei syytä yhteydenpitoon ole. Tärkeiltä tuntuneiden, hiljaa haipuneiden ihmissuhteiden katoaminen muistuttaa kuolevaisuudesta.

Jostain syystä tämä on minun eskapismiani. Japanilaiset koulunuorisotarinat herkistävät minut silloinkin, kun niissä on kyse ilonpidosta.

Länsimaissa ohimenevyyttä ei korosteta, nuoruustarinoissa on mukana lupaus tulevasta. En koe sen olevan samastuttavaa. Aikuisena ymmärtää, ettei mitään lupausta ole koskaan ollut, vain tapahtumien sarja, ja kouluaikakin on ollut masinoitu siinä missä loppuelämän muut yhteiskunnalliset kokonaisuudet töistä kulttuurin sanelemaan vapaa-aikaan. Suurimman vapauden nuoruudessa on tuonut vastuuttomuus, jonka lain suojelu on sallinut, ja tämän vastuuttomuuden salliva ehdoton ystävyys, joka on etsintäretkeä.

Toivon, ettei sarja suinkaan pääty valmistumiseen, vaan tekijöillä olisi kanttia syventää Tomokon seikkailut yliopistomaailmaan ja kohti työpaikkaa samalla, kun tyttöjen välinen ystävyys kestää tai ei kestä vuosien saatossa.

Pidän tätä epätodennäköisenä, onhan kyse shônenista, jossa suru on harvoin muuta kuin kevyttä. Muutos vaatisi sarjan kohdeyleisön muuttumista seineniksi. Suosittu sarja on ilmestynyt jo yli seitsemän vuoden ajan, joten kaari lähenee loppuaan luonnollisesti. Aina saa silti toivoa.

Category: Sarjakuva

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sitaatti

“You were sick, but now you’re well again, and there’s work to do.”

”Kaikkein eniten häntä ilahduttivat suuret keltaiset voikukat, aukinaiset, kaikki kukintonsa auringolle levittäneet. Ne olivat hänen kasvonsa – tuollaiselta hänestäkin tuntui, ja tunteensa osoittaakseen hän piirtäisi voikukan. Piirtämisen tarve, piirroksellisen kunnianosoituksen tarve, oli välitön ja voimakas: hän polvistui, laski piirustusalustansa maahan ja piirsi voikukan pidellen sitä toisessa kädessään.”

”Myös yksityisesti ja maaseutukaupungeissa kaikki kansalaiset ovat rukoilleet terveyteni puolesta yksimielisesti ja jatkuvasti kaikilla uhriaterioilla.”

“God appears, and God is Light
To those poor souls who dwell in night,
But does a human form display
To those who dwell in realms of day.”

“Violence without violation is only a noise heard by no one, the most horrendous sound in the universe.”

“It can’t be gone; I was just there two arns ago. I got shot. I drank piss.”

Instagram

Hae

Kategoriat

Kirjoitettua

Kadotkaa eetteriin

Art and Popular Culture, Aurinkoon tuijottelua, Deepfocuslens, Georg Rockall-Schmidt, Little White Lies, Mediaalinen maailma, Nietzschen aivastus, Nyx Fears, Opus vei, Senses of Cinema, Taikalyhty

Luetuimmat nyt

  • Tauko on ohitse
  • Runeberg-ehdokkaat 2025
  • Ei kannata varastaa hyviltä
© 2025 Valoa ja mustetta | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme