Valoa ja mustetta

Kirjallisuusblogi

Menu
  • Blogi
  • Mediaalinen maailma
  • Jatkosota-extra-extra
  • Kuukauden soittolista
  • Tietoja
Menu

Fanius ja välinpitämättömyys

Posted on 19.02.201823.09.2024 by kangasvalo

Palaan vielä lyhyesti aiempaan aiheeseen.

Ylen Kulttuuricocktailin artikkelissa toimittaja pohti onko naurettavaa tuntea ahdistusta itselleen tuntemattomien ihmisten edesottamuksista, erityisesti sellaisten, joita fanittaa. Hänelle vastattiin, että faniuteen kuuluvat tunneailahtelut ovat täysin luonnollisia.

Mutta miksi luonnollisuus poistaisi naurettavuuden? Kikattaahan moni pieruillekin.

Ajattelen näin tympeästi, koska en ole eläessäni fanittanut juuri ketään. Tunteet ovat menneet nopeasti ohi. Ei ole ollut aikaa, olen mennyt aina eteenpäin.

Siksi en ymmärrä oman sukupolveni pakkomielteistä suhtautumista 80-luvun pop-kulttuuriteoksiin.

Kun läheiseni taas ovat puhuneet julkkisten edesottamuksista samalla tapaa kuin puhutaan sukulaisten tai tuttujen tekosista, juoruillen iltapäivälehtien otsikoista, olen tuntenut pohjatonta myötähäpeää. Tämä teeskennelty tuttavallisuus on yksi suurimmista inhokeistani. Tunnen sitä todistaessani, kuinka aivoni tyhjenevät ajatuksista ja saapuvat alueelle, jota pidän täydellisen järjettömänä ja epämielenkiintoisena; josta minulla ei ole mitään sanottavaa.

Silloin jos olen olen ollut lääpälläni, kuten Litku Klemettiin, tämän blogin kautta aikain toisen kirjoituksen aiheeseen, en kokisi tulleeni petetyksi, jos hän paljastuisi ihmisenä vastenmieliseksi. Ei hän minulle mitään velkaa ole.

Jos en ota taukoa pitämistäni asioista, kyllästyn, mikä ei käsittääkseni ole useimmille muille faneille tyypillistä, vaan faniuteen uppoudutaan jopa vuosiksi kerrallaan ja siihen kuuluu eräänlaisia maanisuuden vaiheita, jossa idolista etsitään kaikki mahdollinen tieto.

Minä taas etsin aina uutta aihetta ja kyllästyn nopeasti vanhaan. Suurin kokemani kolhu suhteessa toiseen, tuntemattomaan ihmiseen on kyllästyminen, parasta mitä voi tapahtua on pitkä etäisyys juuri, kun rasittavuus tekee tuloaan. Vasta sitten tuttuun voi palata. Tällaisella maaperällä nostalgia ei kasva.

Category: Filosofia, psykologia, sosiologia

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sitaatti

“You were sick, but now you’re well again, and there’s work to do.”

”Kaikkein eniten häntä ilahduttivat suuret keltaiset voikukat, aukinaiset, kaikki kukintonsa auringolle levittäneet. Ne olivat hänen kasvonsa – tuollaiselta hänestäkin tuntui, ja tunteensa osoittaakseen hän piirtäisi voikukan. Piirtämisen tarve, piirroksellisen kunnianosoituksen tarve, oli välitön ja voimakas: hän polvistui, laski piirustusalustansa maahan ja piirsi voikukan pidellen sitä toisessa kädessään.”

”Myös yksityisesti ja maaseutukaupungeissa kaikki kansalaiset ovat rukoilleet terveyteni puolesta yksimielisesti ja jatkuvasti kaikilla uhriaterioilla.”

“God appears, and God is Light
To those poor souls who dwell in night,
But does a human form display
To those who dwell in realms of day.”

“Violence without violation is only a noise heard by no one, the most horrendous sound in the universe.”

“It can’t be gone; I was just there two arns ago. I got shot. I drank piss.”

Instagram

Hae

Kategoriat

Kirjoitettua

Kadotkaa eetteriin

Art and Popular Culture, Aurinkoon tuijottelua, Deepfocuslens, Georg Rockall-Schmidt, Little White Lies, Mediaalinen maailma, Nietzschen aivastus, Nyx Fears, Opus vei, Senses of Cinema, Taikalyhty

Luetuimmat nyt

  • Tauko on ohitse
  • Runeberg-ehdokkaat 2025
  • Ei kannata varastaa hyviltä
© 2025 Valoa ja mustetta | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme